top of page

Merkezlerde Hijyenin Önemi

Gittiğiniz güzellik merkezleri, salonları veya kliniklerdeki hijyene ne kadar dikkat ediyorsunuz? Veya gerçekten dikkat ediyor musunuz?

Genel bir tanımla hijyen, ortamın patojen mikroorganizmalardan(bakteri, virüs) arındırılarak sağlığa en uygun hale getirilmesidir.


Merkezlerde hijyen üç etapta incelenmelidir.

  • Salon Hijyeni

  • Ekipman Hijyeni

  • Personel (kişisel) Hijyen

Hijyen eksiği,hizmet aldığımız güzellik salonlarında ya da güzellik merkezlerinde sağlığımızı tehdit eden en önemli unsurdur. Geçmiş yıllarda güzellik sektöründe hizmet veren birçok merkezde yaşanan bu sorunun üzerine gidilmesi, hem müşteriler hem de sağlık denetleme kurumları tarafından medya aracılığı ile toplumu genel anlamda bilinçlendirmiştir. İnsanların tedirgin olmaları ile başlayan eksik hijyenkonusu bazı hastane, sağlık merkezleri ve güzellik salonlarını müşterileri ile mahkemelere taşımış ve hijyenin halk sağlığı konusunda toplumsal hukuki boyutunu da ortaya çıkarmıştır. Özellikle Sağlık Bakanlığı’nın, güzellik ve sağlık kurumlarında çalışan personelin işe alım aşamasında, sağlık kontrolünden geçmesi ve bunun doktor raporu ile belgelenmesi zorunluluğu,sektörde çalışan personel sağlığının ne derece önemsendiğinin göstergesidir. Bunun yanı sıra kişisel hijyen personel iş güvenliği içinde önemli bir konudur. Kan yolu ile bulaşan Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D ve HIV (Human ImmunoDeficiency) virüsleri ile savaşmak ancak yüksek standartta hijyen sağlamak ile mümkündür. Sektörde çalışan personelin 5 yılda bir Hepatit C aşısı yaptırması hem personel sağlığı açısından hem de müşteri sağlığını korumak açısından oldukça önemli bir tedbirdir.


Salonlarda kullanılan mesleki ekipmanların hijyeni sağlanamadığı halde, müşteriye bulaşabilecek bakterilerinbaşında Stafilokok, Streptecocus gelir.HerpesSimplex virüsü de bulaşıcı gruptandır. Bu gibi deride beslenebilen mikroorganizmaların kişiden kişiye geçmesini ancak hizmet alanlarımızdaki hijyen önlemleri ile engelleyebiliriz.

Hijyen bir estetisyenin dikkat etmesi gereken en önemli konudur. Usulüne uygun olarak vücut temizliğini yapmak, hijyen kurallarına uygun el ve ayak bakımına dikkat etmek ağız ve diş bakımını önemsemek estetisyenin kişisel hijyeni ile alakalı konulardır.

Yüksek standartta salon hijyeninde ekipman temizliği için kimyasal dezenfektanlar ve antiseptikler (savlon,zefiran, batikon) kullanmak gereklidir. Mor ötesi ışınlarla üretilen ozon gazı ise materyalin sterilizasyonunda en önemli mekanizmadır. Alkolün son yıllarda mikrobu öldürmediği ancak stabil hale getirdiği hakkında tezler üretilmektedir. Avustralya Çevre ve Sağlık Örgütünün 1998 yılı yayınında, çevre sağlığının kişisel sağlıkla doğru orantılı olduğu ve kültürün, sosyolojik toplum gelişiminin, hatta coğrafi konumun bile insan sağlığını etkilediği belirtilmiştir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (WHO)üçüncü dünya ülkelerinde kişisel bakımı geliştirebilmek ve bulaşıcı hastalıkların önüne geçebilmek için uzun vadede çalışmalar üstlenmiştir.


Comments


bottom of page